Miten valmistaa herkullista vegaaniruokaa kotona?

Vegaanikeittiön alkeet

Vegaaninen ruokavalio ja elämäntyyli on viime vuosina kerännyt suosiota terveydellisten etujensa ja ekologisuutensa vuoksi. Vegaanisten ruokien loihtimiseksi on tärkeää tietää ja tuntea hyvin ne perusraaka-aineet, jotka korvaavat eläinperäiset tuotteet. Kasvispainotteisessa kokkauksessa suositaan tyypillisesti palkokasveja, kokojyväviljoja, pähkinöitä ja siemeniä proteiinin lähteinä. Myös maitotuotteiden tilalle löytyy markkinoilta nykyään runsaasti kasviperäisiä vaihtoehtoja, kuten kaura- ja mantelijuomia tai esimerkiksi soijapohjaisia jogurtteja.

Kannattaa aloittaa yksinkertaisilla resepteillä, jotka vaativat vain muutamia perusraaka-aineita – esimerkiksi vegaaninen bolognese syntyy helposti korvaamalla jauheliha linsseillä ja valitsemalla pastaan vaikkapa täysjyvä- tai gluteeniton vaihtoehto. Erilaisten yrttien ja mausteiden käyttö on keskeistä vegaanikeittiössä, sillä ne tuovat ruokiin makua ja syvyyttä.

Luovuus kukkimaan

Vegaaniruokien valmistuksessa mielikuvitus on tärkein työkalusi! Kokeile ennakkoluulottomasti eri ainesosien yhdistelmiä ja löydä sitä kautta omat suosikkisi. Proteiinipitoiset tuotteet, kuten tofu, tempeh ja seitan, ovat mainioita lihan korvikkeita ja ne imevät makua marinadeista ja kastikkeista tehokkaasti. Älä epäröi käyttää runsaasti erilaisia värikkäitä kasviksia, jotka tekevät annoksen ulkonäöstä entistä houkuttelevamman ja varmistavat, että saat tarpeellisia ravintoaineita. Vegaaniruokavalio voi olla aivan yhtä monipuolinen kuin sekasyöjänkin ruokavalio, kunhan huolehdit ruokavalion tasapainosta ja ravitsevuudesta. Käytä monipuolisesti eri valmistusmenetelmiä, kuten paistamista, keittämistä, höyryttämistä ja kokeile myös raakaruokien valmistusta.

Mausteet korostavat ainesosien parhaita puolia ja tuovat aterioihin kaivattua syvyyttä. Käytä rohkeasti tuoreita yrttejä, kuten basilikaa, korianteria tai timjamia, jotka tuovat ruokiin raikkautta. Erikoisemmat mausteet, kuten savupaprika, kumina tai kurkuma, puolestaan antavat annokseesi eksoottista vivahdetta. Esimerkiksi vegaanisen curryn valmistuksessa kannattaa käyttää reilusti mausteita, kuten garam masalaa, korianterinsiemeniä ja kardemummaa. Mausteiden taitava käyttö kokkauksessa ei ainoastaan paranna makua, vaan mausteet saattavat myös edistää terveyttä monin tavoin.

Vegaaniruokien säilytys ja uusiokäyttö

Vegaaniruokien valmistuksessa on tärkeää ottaa huomioon ruokahävikin minimointi. Suurempia eriä valmistaessasi suunnittele ateriat siten, että voit käyttää ylijäämät hyödyksi seuraavien päivien aterioissa. Keitetyt pavut ja linssit sopivat niin salaatteihin, keittoihin kuin pihveihinkin. Junk y Vegan neuvoo pakastamaan ylimääräiset ruoat asianmukaisesti pakattuina, jotta ne säilyvät pidempään ja ovat nopeasti käytettävissä kiireisinä hetkinä.

Älä myöskään unohda luovuutta ruokien uusiokäytössä. Eilisen kasvispaistoksen voi muuntaa herkulliseksi täytteeksi vegaanisiin tortilloihin tai yhdistää osaksi uutta, raikasta salaattia. Näin ruokahävikki pienenee ja samalla voit nauttia vaihtelevasta ruokavaliosta päivittäin.

Junk y Vegan on Suomen paras kasvisravintola!

Helsingin sydämessä, Sanomatalossa sijaitseva Junk y Vegan on virallisesti Suomen paras kasvisravintola (Toptaste, 2023). Suurkiitos kaikille meitä äänestäneille!

Junk y Vegan on täysin vegaaninen ravintola, joka avattiin toukokuussa 2021. Haluamme tarjota konstailematonta streetfoodia ja tuoda vegaanisuuden helpommin löydettäväksi, lähestyttäväksi ja nautittavaksi. Heitetään käsitys, että veganismi olisi vain papuja ja salaattia, romukoppaan. Meillä vegaanin ei tarvitse enää olla se, joka tekee kompromisseja – meiltä löytyy suunmukainen vaihtoehto olipa ruokavalio mikä tahansa. Lausahdus: “En saata uskoa, että tämä on vegaanista!” on hunajaa (agavesiirappia) korvillemme. Tervetuloa vieraaksemme!

Yhteydenotot:
info@junkyvegan.fi
tai
riikka.atri@junkyvegan.fi